Bez kategorii

FAQ: Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o shishy

Początkującym palaczom shishy zdarza się napotkać różnego rodzaju problemy. Nic dziwnego, fajka wodna to złożone narzędzie i praktycznie każda jej część w mniejszym czy większym stopniu przekłada się na jakość doświadczenia płynącego z palenia. Z tego powodu postanowiliśmy zebrać odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania, takie jak długość palenia czy możliwość użycia wielu węży naraz. Mamy nadzieję, że dzięki temu poradnikowi Wasze kolejne sesje będą jeszcze lepsze i bardziej satysfakcjonujące.

Szukam shishy dla osoby początkującej. Którą wybrać?

Jako prosty zestaw na start polecamy fajki wodne z serii Aladin Alux bądź shishe marki YKAP. W przypadku nabycia zestawu firmy Aladin warto wymienić dołączone do nich cybuch i nakładkę na produkty wyższej klasy, takie jak cybuchy marek FUGO, HYPE, UPG lub SOLARIS. Nakładkę polecamy wymienić na nakładkę typu Kaloud, która przyczyni się to do znacznej poprawy jakości smaku i ilości dymu. Do rozpoczęcia sesji poza samym tytoniem będzie już tylko brakować węgli oraz rozpalarki. Śmiało możemy wam zaproponować węgle kokosowe Cocoloco oraz podstawową kuchenkę elektryczną firmy Esperanza.

Z jakich elementów składa się shisha?

Shisha składa się z dzbana, korpusu, węża, ustnika, cybucha oraz nakładki na cybuch. Do niezbędnych akcesoriów zaliczamy szczypce do przekładania węgielków, z kolei narzędzia takie jak rozpalarka do węgli czy poker do układania tytoniu znacznie ułatwiają przygotowanie sesji.

Czy wysokość shishy ma znaczenie?

W przypadku wysokich fajek wodnych dym ma dłuższą drogę do przebycia z cybucha do ustnika, co skutkuje większym oporem przy wciąganiu i nieco mniej obfitym, ale chłodniejszym dymem. W shishach z wyższej półki trudność zaciągania złagodzona jest przez zastosowanie rurek wewnętrznych o wyższej średnicy – warto sprawdzić ten parametr przed zakupem. W przypadku bardzo niskich fajek wodnych, typu micro, odprowadzenie temperatury jest mniej efektywne, a woda w dzbanie ulega szybkiemu nagrzaniu, co przyczynia się do lekkiego pogorszenia smaku z czasem.

Jaki cybuch jest najlepszy?

Nie ma jednego najlepszego cybucha, wszystko zależy od tego jaki tytoń zamierzamy palić. Cybuchy różnią się nie tylko materiałem konstrukcji (glina, kamionka, szkło i inne), ale także rodzajem budowy (masta i phunnel) oraz głębokością misy. Wszystkie te czynniki nadają się w innym stopniu do różnych tytoni. Dobrym wyborem na start są cybuchy firm UPG, Fugo, Solaris czy Hype, a także phunnele marek Oblako, HC, KS i Telamoon. Do cybucha warto także dokupić nakładkę typu Kaloud, która szczególnie sprawdzi się w przypadku początkujących palaczy.

Jakie akcesoria warto dokupić do shishy?

Do obowiązkowych akcesoriów należą szczypce (niekiedy dołączane w zestawie z shishą), rozpalarka do węgieli i poker do układania tytoniu, co znacznie ułatwią przygotowanie sesji. Innymi przydatnymi dodatkami są nosidełko na węgielki, ustniki higieniczne dla gości, a do pielęgnacji shishy – zestaw wyciorów i środków czyszczących.

Czemu służy dyfuzor?

Dyfuzor ma za zadanie rozbijać bąbelki wydostające się z rurki zanurzeniowej podczas zaciągania. Skutkuje to wyciszeniem bulgotania, co jest przydatne podczas jednoczesnego palenia shishy i oglądania filmów czy pracy. Przyczynia się też do wrażenia łatwiejszego zaciągania.

Jak poprawnie rozpalić shishę krok po kroku?

Szczegółowy poradnik rozpalenia shishy można znaleźć na naszej stronie: Jak rozpalić shishę? Poradnik ogólny

Czy w shishy można palić coś poza tytoniem?

Alternatywą dla tytoniu są produkty beznikotynowe. Wyróżniamy w nich żelki, żele, herbale, kamyczki i pasty. Z nich szczególnie polecamy herbale, które charakteryzują się najbardziej naturalnym i intensywnym aromatem.

Więcej na temat tytoni i beznikotynowych wkładów do shishy można przeczytać w artykule: Tytoń do shishy i jego zamienniki

Czy smaki do shishy można ze sobą mieszać?

Jak najbardziej, ale trzeba pamiętać o odpowiednim doborze smaków. Tak samo jak w przypadku drinków alkoholowych, nie wszystko do siebie pasuje. Można również mieszać tytoń jasny z ciemnym.

Podobno shisha jest tak szkodliwa jak czterdzieści papierosów. Czy to prawda?

Nie można porównywać ze sobą shishy i papierosów, ponieważ polegają one na innym procesie podgrzewania i spalania. W przypadku papierosów jest to pełne spalanie. natomiast w shishy mamy proces prażenia, po którym zostaje wyprażony tytoń. Głównymi czynnikami szkodliwymi podczas palenia papierosów są substancje smoliste, związki rakotwórcze i dwutlenek węgla. W przypadku shishy jest to przede wszystkim tlenek węgla wydobywający się z żarzących się węgielków.

Czy marka węgli ma znaczenie?

Po pierwsze należy unikać tzw. węgli samorozpalających. Zamiast nich warto wybierać węgle naturalne (kokosowe albo orzechowe) jak najlepszej jakości. W szczególności polecamy węgle firm Cocoloco, Crown i Black Coco’s. W przeciwieństwie do tańszych odpowiedników nie emitują nieprzyjemnego zapachu podczas rozpalania, nie zniekształcają smaku dymu, oraz żarzą się długo i nie zostawiając przy tym dużych ilości popiołu.

Więcej na temat rodzajów węgielków do shishy można przeczytać w artykule: Węgielki do shishy bez tajemnic

Jaki wpływ na dym ma mleko?

Mleko w dzbanie sprawia, że dym podczas palenia staje się gęstszy i nadaje mlecznego aromatu. Z tego powodu stanowi dobre uzupełnienie dla tytoni i wkładów beznikotynowych o smakach waniliowych, kawowych, czy nawet mlecznych i ryżowych. Mleko nie zawsze jest odpowiednim dodatkiem, i w przypadku niektórych tytoni lepiej zastosować po prostu zimną wodę, lepiej oddającą naturalny smak.

Shisha traci smak po jakimś czasie. Co robię źle?

Na brak smaku w shishy mogą wpływać następujące czynniki
– niska temperatura podgrzewania cybucha
– niewystarczająco rozgrzane lub niskiej klasy węgle – należy używać węgli kokosowych o wysokiej wartości kalorycznej
– słabej jakości produkt do palenia o niewielkiej zawartości aromatów
– zbyt mocne wypalenie w początkowej fazie palenia – przez pierwsze kilka minut trzeba pozwolić cybuchowi się rozgrzać.

Shisha wypala się w ciągu niecałej godziny. Jak wydłużyć sesję?

Żeby przedłużyć czas palenia należy:
– zwiększyć ilość produktu do palenia w cybuchu (wypełnić do nie więcej niż 1 mm poniżej górnej krawędzi cybucha)
– poprawnie nabić produkt do palenia w cybuchu – sugerujemy aby zrobić to jak najbardziej puszyście
– wyposażyć się w cybuch o większej pojemności
– używać węgli kokosowych o wysokiej wartości kalorycznej
– zadbać o nieprzypalanie shishy – intensywne zaciąganie w pierwszych minutach palenia to przepis na błyskawiczne przypalenie tytoniu i przedwczesne zakończenie sesji
– dołożyć nowe węgle po ok. półtorej godziny palenia

Należy również pamiętać, że przy intensywnej sesji, np. na kilka węży, produkt w cybuchu wypala się znacznie szybciej.

Jak mogę wzmocnić smak dymu?

Aby smak dymu był jak najbardziej intensywny, tytoń lub inny produkt do palenia należy nałożyć puszyście do cybucha oraz zadbać o wysoką temperaturę palenia. Należy też pamiętać, że niektóre rodzaje tytoni dają nieprzyjemny smak, gdy są luźno nałożone – należy je delikatnie ubić albo użyć cybucha innego typu.

Jak sprawić, żeby dym był gęstszy?

Żeby dym był jak najgęstszy, należy zadbać o jak największe odparowanie melasy w danym momencie. Wpływ na to ma wiele czynników, takich jak: jakość produktu do palenia, puszyste nabicie, wysoka temperatura, dobra przepustowość shishy i odpowiednie dobranie cybucha i konkretnego wkładu, tytoniowego lub beznikotynowego.

Jak sprawić, żeby dym był chłodny?

Shishe z wysokim korpusem (od 45 cm w górę) naturalnie wpływają na obniżenie temperatury dymu. Dodatkowo pomaga dzban o większej pojemności, do którego można wlać dużą ilość zimnej wody, która efektywnie pochłonie ciepło z cybucha. Istnieje także inna, natychmiastowa alternastywa w postaci ustnika chłodzącego typu Bazooka, w środku którego umieszczony jest wkład z żelem termicznym, który można przed sesją umieścić w zamrażarce.

Wąż łamie się przy przyłączu i utrudnia wciąganie dymu. Jak temu zapobiec?

W tym celu należy zamontować sprężynkę usztywniającą przy adapterze węża, a więc najbardziej narażonym na złamanie miejscu. Istnieją również specjalne rodzaje węży, których przekrój zapobiega załamaniom i zatykaniu.

Czy da się palić shishę na więcej niż jeden wąż?

Niektóre fajki wodne posiadają więcej niż jedno przyłącze węża, co umożliwia jednoczesne palenie w aż cztery osoby. Niestety nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Więcej na ten temat w naszym artykule: Sesja wieloosobowa, czyli palenie na więcej niż 1 wąż

Boli mnie głowa po paleniu shishy. Jak tego uniknąć?

Zawsze należy używać jak najlepszej jakości węgli kokosowych. Mają wpływ nie tylko na smak dymu, ale także na zdrowie. Należy je rozpalać tylko w wentylowanym pomieszczeniu, ponieważ podczas rozgrzewania z węgli wydobywa się niebezpieczny tlenek węgla. Ponadto trzeba unikać przypalania tytoniu i regularnie przedmuchiwać shishę podczas sesji z zalegającego w niej dymu. Ważne jest też uzupełnianie płynów, gdyż palenie shishy wysusza i odwadnia organizm.

Jak czyścić shishę i akcesoria?

Sposób czyszczenia zależy przede wszystkim od materiału, z którego dana shisha czy akcesorium zostały wykonane. Przykładowo fajki aluminiowe powinno myć się jedynie ciepłą (nie gorącą) wodą i kwaskiem cytrynowym. Mocniejsze środki mogą powodować odbarwienie metalu i tworzenie się brzydkiego nalotu. Shishe ze stali nierdzewnej można czyścić mocniejszymi preparatami przeznaczonymi do usuwania zapachu, smaku i osadu. Polecamy proszek Schmand Weg oraz zestaw wyciorów – jeden giętki do mycia dzbana i jeden do korpusu. Cybuch oraz nakładkę wystarczy umyć samą wodą.

Więcej na temat poprawnej pielęgnacji shishy można przeczytać w poradniku: Czyszczenie shishy i akcesoriów

Jak często powinno się myć shishę?

Shishę należy myć powierzchniowo po każdym paleniu. Wystarczy przepłukać ciepłą wodą wszystkie te elementy, przez które przemieszczał się dym. Mniej więcej co piątą sesję shishę powinno się czyścić dokładniej przy użyciu odpowiednich preparatów. Po pewnym czasie będzie wam trudno wyzbyć się zapachu z węża silikonowego, warto go wymienić co około pół roku.

Moja shisha mi się nie podoba. Czy są jakieś możliwości zmiany jej wyglądu?

Chociaż nie ma specjalnych dekoracji do fajek wodnych, istnieje kilka akcesoriów urozmaicających ich wygląd. Poza dodatkami takimi jak cybuch, wąż i ustniki można na przykład zamontować łapacz melasy, albo umieścić w dzbanie kostki lodu i kawałki owoców. Na rynku dostępne są również barwniki do wody, które potrafią diametralnie odmienić wygląd shishy podczas sesji. Jeśli nasza shisha montowana jest na uszczelce w dzbanie, możemy ją odmienić poprzez zakup nowego, fajniejszego dzbana.